Gurmánská Madeira
Kdo rádi na svých cestách poznáváte místní gastronomii a ochutnáváte regionální vína, čtěte dál, protože tento zájezd by vás mohl zajímat. Připravili jsme pro vás takto zaměřený poznávací program na hlavním ostrově Madeirského souostroví. Každý den bude mít určité kulinářské a vinařské téma, ať místní hovězí, rybí speciality či dary moře nebo místní vyhlášená dezertní vína. Jiný den zase ochutnáme terroirová stolní vína nebo produkci z portugalské pevniny. Při putování za místními chutěmi a vůněmi společně procestujeme ostrov křížem krážem a krom „povinných“ zastávek nás čeká i řada méně navštěvovaných míst jako kouzelný Fanal na severozápadě, krkolomná stará silnice z Prazeres do Paúl do Mar na jihozápadě nebo od civilizace odříznutá pobřežní plošinka Fajã dos Frades na jižním pobřeží.
Více informací a také termíny a ceny najdete na našem novém webu www.madeiran.cz
Na co se můžete těšit?
- Každý den má své kulinářské i vinné téma, poznejte chutě Madeiry
- Procestujeme křížem krážem ostrov divokých květin
- Koupání v lávových bazénech
- Plošina Fajã dos Frades, kouzelný Fanal, krkolomná silnice do Mar a řada dalších kouzelných a tajemných míst, která byste sami nikdy neobjevili
- Nejrůznější pochutiny a kulinářské speciality podle vaší chuti
Fotogalerie
Doplňující informace
Cena zahrnuje:
- Ubytování ve 4* hotelu (s bazénem)
- Snídaně v hotelu
- 5 x místní kulinářské speciality včetně 1 nápoje (vína)
- 5 x místní kulinářské ochutnávky
- Lanovka do botanické zahrady
- Dopravu mikrobusem
- Česky hovořícího průvodce s dokonalou znalostí celého ostrova
- Zajištění veškerého programu podle itineráře
- Pojištění léčebných výloh
Cena nezahrnuje:
- Pojištění Covid, pojištění storna, které vám na vyžádání zajistíme u pojišťovny ERV
- Testy na Covid 19
- Aktivity a program nad rámec uvedeného itineráře
Letenky:
Cenu letenky nezahrnujeme do ceny zájezdu z toho důvodu, že v případě včasné přihlášky vám jsme vám schopni zajistit přímou letenku z Prahy do Funchalu (cca 4 hodiny letu) v cenové úrovni 10 000 Kč. Pokud však bude již v době vaší přihlášky let naplněn, musíte letět s přestupem a v takovém případě se bude cena letenky pohybovat kolem 15 000 Kč.
Letenku vám na přání samozřejmě zajistíme.
Fakultativně:
- jízda na proutěných saních 13 EUR
- Plavba na plachetnici cca 25 EUR
- Vstupné do batanické zahrady 6,50 EUR
Počasí:
Madeira je garancí stálého a teplého počasí během celého roku a návštěva je tedy možná v jakémkoliv ročním období. Teplota v průběhu roku neklesne pod 19°C, nicméně během zimy na Madeiře více prší.
V květnu je příjemné teplé počasí s teplotami kolem 24°C. Je to ideální čas jak na výlety do hor, tak i v případě, že budete chtít třeba surfovat v moři.
U moře panuje tropické klima, oblasti nad 200 m již mají subtropické klima, kde se pěstuje obilí, jablka, třešně i vinná réva. Ve výškách 400 – 800 m najdete travnaté plošiny s pasoucími se stády ovcí, které tak trochu připomínají Skotsko. A ve výškách nad 1000 m panuje již mírné klima, kde budete rádi za teplou mikinu a občas i pláštěnku.
Ubytování:
V pohodlném 4* hotelu ve dvoulůžkových pokojích. Hotel je umístěný 3 km od centra Funchalu v blízké vzdálenosti k moři. Níže najdete fotografie hotelu. Pro jednotlivce je povinné obsazení jednolůžkového pokoje. Příplatek za jednolůžkový pokoj činí: 7 800 Kč.
Průběh zájezdu:
Naše skupina bude mít po celou dobu zájezdu k dispozici autobus nebo mikrobus (s výjimkou jednoho dne ve Funchalu).
Otázky řešení Covid 19:
Pojištění léčebných výloh se vztahuje na případ onemocnění Covid 19. Pro cestování na Madeiru je nutný negativní test PCR, který nesmí být starší 72 hodin. Pro vlastní let budete potřebovat 2 roušky či respirátory.
Zahájení a ukončení zájezdu:
Letiště Funchal (přílet z Prahy), kde si vás osobně vyzvedne průvodce, který je na Madeiře velkou část roku trvale.
Itinerář
1. den
Přílet, transfer, ubytování. Uvítací přípitek, seznámení s průvodcem, s programem. Osobní volno.
2. den
Poznávání ostrova zahájíme prohlídkou jeho metropole zvané Funchal. V její první části poznáme Parque de Sta.Catarina se stejnojmennou starobylou kaplí a panoramatickou vyhlídkou na celé město. Od originálního Niemayerova hotelu Carlton a kasina se vydáme přístavní promenádou kolem pevnosti Sv. Vavřince (São Lourenço) a staré celnice do nejstarší dochované části Fuchalu zvané Zona Velha. Přestávku na svačinu uděláme v místní vyhlášené tržnici, kde najdeme jak část květinovou, s ovocem a zeleninou, tak i rybí nebo bylinkovou, nechybí tu ani gastromarket. Pokračovat budeme Ornelovou obchodní ulicí na radniční náměstí s bývalou jezuitskou kolejí a arcibiskupským palácem, kde sídlí muzeum starého umění. Poté navštívíme zdejší katedrálu a usedneme k obědu. Začneme – jinak nelze – specialitami z tuňáka, respektive z tkaničnice, strašidelné „peixe espada“. Odpoledne nás čeká úvodní degustace světoznámého dolihovaného madeirského vína v Madeirské vinné lóži u Městského parku a žakarandami lemované třídy Arriaga.
3. den
Tentokrát se vydáme mapovat severozápad ostrova. Přes oblast Canhas, kde se konává místní rallye, vystoupáme na náhorní planinu Paúl da Serra a zamíříme na Fanal, což je kouzelný kousek ostrova s pastvinami a mechem porostlými staletými vavříny. Po kratší procházce budeme pokračovat k vyhlídce na rozervané severní pobřeží, která leží nad ústím potoka Ribeira da Janela a stejnojmennou obcí, kde se nachází jedna z madeirských vodních elektráren. Pro zájemce o plavání v lávových bazénech se nabízí koupaliště na severozápadní výspě ostrova s názvem Porto Moniz. Zde je plánován i oběd. Gastronomickým tématem tohoto dne jsou vyhlášené hovězí špízy „espetada“. Poté projedeme polovinu severního pobřeží od západu k východu s několika fotografickými zastávkami, podjedeme horské sedlo Encumeada, abychom na závěr, již na dohled od Funchalu, navštívili malebné historické město Câmara de Lobos a navštívili rodinné vinařství Henriques&Henriques, kde vyrábějí vynikající fortifikovaná vína.
4. den
Tento den se společně vypravíme poznávat madeirský jihovýchod. Nejprve ale navštívíme slavnou funchalskou botanickou zahradu s nepřeberným množstvím květin, kvetoucích keřů, exotických dřevin, kaktusů, cykasů, endemitů nebo hospodářských plodin. Následovat bude pochodňový vršek, Pico do Facho, odkud se kdysi pochodněmi signalizovalo do Funchalu ohrožení piráty. Po návštěvě vyhlídky na mysu Ponta de São Lourenço se vrátíme přes průmyslovou zónu v bývalém velrybářském přístavu Caniçal do jednoho z prvních sídel na ostrově – města Machico. Protože tématem dne jsou dary moře, u pobřeží se nám budou servírovat vynikající přílipky „lapas“ podávané s plackovým chlebem „bolo do caco“. Někdo zůstane u tohoto typického předkrmu a půjde se koupat na pláž, jiný se dorazí grilovanou rybou nebo langustou a zaleje ji třeba severoportugalským zeleným vínem „vinho verde“. Na závěr tohoto dne si uděláme exkurz do dějin madeirského letectví na vyhlídce nad obávaným a kuriozně postaveným letištěm v Santa Cruz. Na zpáteční cestě okusíme tradiční životabudič „poncha“ (čti ponša) v jedné z útulných taveren.
5. den
Exkurzi po jihozápadě ostrova zahájíme v historickém městě Ribeira Brava, po staletí ohrožovaném bouřemi s ničivým příbojem nebo zdivočelým potokem, po němž nese jméno. Dále se posuneme až na hranu čtyřsetmetrové propasti nad jihozápadním pobřežím v obci Fajã da Ovelha a zdánlivě nemožným terénem se spustíme po jedné ze zachovalých starých silnic k oceánu. Na naší cestě nebude chybět řada úžasných vyhlídkových a fotografických míst, neopomineme zastavit si na vynikající kávu a dortík v jedné z tamních kaváren. Mořská zahrada (Jardim do Mar) – tak se jmenuje další cíl tohoto dne, malebné městečko s horkým mikroklimatem, které svědčí pěstování avokáda, banánů nebo manga. Zde si uděláme menší vycházku, osvěžíme se v baru u přístaviště – takovým bárkům tu místní říkají „tasca“ (čti táška) – a vydáme se podél oceánu zpět na východ. Mezi Ribeirou Bravou a Funchalem se pod vysokým útesem nachází izolovaná, ale tradičně osídlená, plošina s názvem Fajã dos Padres. Dřív tato původně jezuitská država – odtud její název – byla dosažitelná jen loďkou, dnes sem vede moderní lanovka, kterou použijeme my, abychom v tomto úchvatném prostředí ochutnali místní vyhlášené tapas, degustovali domácí víno vypěstované z předfiloxerových historických odrůd. Je tu i možnost se vykoupat.
6. den
Zbývající severovýchodní kvadrant ostrova se nám v případě slušného počasí zjeví už při pohledu z třetí nejvyšší hory Madeiry jménem Pico do Arieiro (1818 m.n.m.), kde poslední den společného programu začneme. Následovat bude nakouknutí do třetihoorního pralesa „laurisilva“ v mlžném údolí Studeného potoka(Ribeiro Frio). Poté sjedeme erozí rozedranou a přesto intenzivně obhospodařovanou krajinou k severovýchodnímu pobřeží. Pod bezmála šestisetmetrovým skaliskem Penha de Águia se rozkládá město Porto da Cruz vyhlášené stále fungujícím parním lihovarem, ktery navštívíme a jehož produkci okoštujeme. Dále se přesuneme do zelinářské oblasti v okolí města Santana, kde nás čeká oběd se zaměřením – jak jinak – na zeleninu, respektive na polévky z ní uvařené. Také místní voňavý chléb je třeba ochutnat. Přes městečka São Jorge, Ponta Delgada poté doputujeme do São Vicente, nad nímž se rozkládají rozsáhlé vinice, které navštívíme a kde provedeme degustaci místních unikátních odrůdových vín s apelací DOP Madeira. Společné putování završíme v sedle Encumeada.
7. den
Individuální volno. Možnost fakultativních programů jako výšlapy podél kanálů „levadas“, exkurze do Údolí Jeptišek (Curral das Freiras), vyhlídkové plavby lodí, lodní exkurze s pozorováním delfínů a velryb, jízda na mořském kajaku atp. Závěrečná tříchodová večeře s degustací vín z kontinentálního Portugalska.
8. den
Individuální volno. Transfer. Odlet.