Kde se rodí šampaňské

Francouzský region Champagne-Ardenne dal jméno jednomu z nejskvělejších vynálezů – šampaňskému. Tento lahodný a celosvětově oblíbený mok se nesmí vyrábět nikde jinde, než v údolí řeky Marna mezi městy Epernay a Remeš. Tím pádem jsou místní tak trochu „za vodou“ a není divu, že městečko Epernay se pyšní nejvyšším HDP na hlavu v celé Francii.

Můžete se sem vydat za vínem a degustací, za přírodními krásami zdejší krajiny nebo prostě jen tak bloumat osamělými vinařskými vesničkami a kochat se pohledem na pravidelné řádky vinohradů. Zajímavá doba k návštěvě může být právě konec září, kdy se hrozny sklízejí a kraj zaplaví sezónní česáči.

Hlavní město regionu

Vinařská oblast Champagne zasahuje zhruba mezi města Epernay a Reims (Remeš). Přestože Epernay je řádově menší, mnozí jej pasují na hlavní město šampaňského. Právě tady najdeme proslulou ulici Avenue de Champagne, na které leží proslulé vinařské domy – například Moët et Chandon, Mercier nebo De Castellane. Podle místních se jedná o nejbohatší ulici na světě – a to právě díky milionům lahví šampaňského uchovávaných v podzemních sklepeních pod dlážděním této ulice.

Mnohem větší Remeš se také může pochlubit vinařskými domy (najdeme zde například známou značku Pommery), ale známější je díky katedrále Notre-Dame, jednou z nejvýznamnějších církevních staveb ve Francii a místu korunovace francouzských králů.

Remeš je dobře přístupný z Paříže – autem jsme tu za hodinu a půl, cesta vlakem TGV z letiště dokonce trvá jen 30 minut. Je tedy s podivem, že město rozhodně nepůsobí jako turistický magnet a i v létě tu najdeme klid a pohodovou atmosféru.

francie-vino-15

Degustace vín

Kdo má trochu víc času, rozhodně by se neměl spokojit s návštěvou jednoho vinařství a kromě těch velkých vyzkoušet i menší rodinné podniky. Nejvíce návštěvníků logicky směřuje do velkých a známých vinařských domů, které se honosí rozsáhlými sklepy s miliony lahví. Tady můžete absolvovat prohlídku s průvodcem, dozvědět se něco o výrobě šampaňského, historii a samozřejmě také ochutnat místní vzorky.

Rodinnější atmosféru bez organizovaných skupin zažijete v menších vinařských domech, kde vás často provede právě majitel. Vinařství se často dědí z generace na generaci a rodina si přísně střeží svoje největší bohatství, jimiž jsou vinohrady. Dá se říct, že zhruba platí pravidlo, že čím menší vinařství, tím rozumnější cena vína. I tak ale počítejte s tím, že nejlevnější láhve pořídíte od cca 17€.

Při bližším pohledu na vinohrady zjistíte, že réva je zde mnohem nižší než u nás – důvodem je poměrně drsné klima zdejšího kraje, kdy výše položené hrozny by zmrzly – přes den naakumulované teplo totiž v noci vyzařuje křídová hornina a zabraňuje tak promrznutí vína.

Tajemství úspěchu šampaňského je tak trochu magie míchání tří odrůd, ze kterých se šampaňské dělá – je to Chardonay, Pinot Noir (rulandské modré) a Pinot Meunier (mlynářka). Vinaři často mísí až 30 různých vín, z různých odrůd, ročníků a podoblastí! Pouze v nejlepších rocích, kdy réva dosahuje skvělé kvality se vyrábí ročníkové šampaňské – kompletně ze sklizně z jednoho roku. Tato vína jsou nejdražší a poznáte je podle letopočtu uvedeného na etiketě.

Po starých vesničkách

Bylo by ale škoda trávit čas jen v křídových sklepích, krajina Champagne je malebná a najdeme tu možnosti pro různý způsob poznávání. Můžete například plout po řece Marna, projíždět se vinohrady na kole, procházet se remešským pohořím nebo prostě jen tak putovat autem mezi městečky a vesnicemi.

Vydejte se například do vesničky Hautvillers, ležící na svazích vysoko nad řekou Marna. Najdeme tu mimo jiné bývalý benediktinský klášter Abbey Saint-Pierre z roku 650, kde na konci sedmnáctého století mnich Dom Perignon zdokonalil princip výroby šampaňského a je tak vlastně považován za „otce zakladatele“.

Tady opravdu nenajdete příliš turistů a můžete tak procházet uličkami s typickými vývěsními štíty, posedět v kavárně nebo se oddávat pohledům na nekonečné vinohrady.

francie-vino-11

Nejen vínem živ je člověk

Kraj Champagne nedává vzniknout jenom vínu, kupodivu tu najdeme i destilérii Guillon, jednu z mála palíren whisky ve Francii. Jedná se o malou rodinnou manufakturu ukrytou v dubových lesích Remešského pohoří. Ječmen na slad pochází z okolních polí a je kuriozitou, že právě kraj Champagne je velkým vývozcem ječmenného sladu do Skotska. Jejich whisky plní do zajímavě tvarovaných lahví podobných flakónům na voňavky – inu, Francouze v sobě nezapřou!

Další dobrotou je čokoláda, ze které ve výrobně v Epernay ručně vyrábějí čokoládové špunty s likérem ze šampaňského uvnitř. Tyto pralinky jsou místní specialitou a jejich vysoká cena je dána náročností procesu, který můžete na vlastní oči spatřit během exkurze.

Zkrátka – v kraji šampaňského se rozhodně nudit nebudete a potěšíte tu svoje chuťové pohárky všemi možnými podněty!

Text a foto © Jan Hocek